• fullslide1
  Ravelijnlezing 2016
  Maintenance: verborgen kracht
 • fullslide1
  Maintenance
  Impact en kansen voor de Deltaregio
 • fullslide1
  Verbinden en versterken
  #DIDays2016

Aantal dagen tot het event

Ravelijnlezing & ProefMei Businessavond

Programma

De Ravelijnlezing neemt u dit jaar mee in de wereld van Maintenance, een sector die volop in ontwikkeling is en waar de komst van het F35 motoronderhoud nieuwe uitdagingen en mogelijkheden biedt voor mensen en bedrijven in de Deltaregio.

Tijdens een inspirerend programma laten we zien hoe aan innovatieve oplossingen wordt gewerkt, welke nieuwe kansen er liggen, welke resultaten worden bereikt door slim samenwerken en waar nieuwe verbindingen worden gelegd, tussen bedrijven en tussen mensen.

Kom naar de Ravelijnlezing en ontdek wat deze ontwikkelingen voor uw organisatie kunnen betekenen!

Innovation Talks: ronde 1


30mins

Sprekers

Slimmer onderhoud door robotica

Robottechnologie biedt nieuwe kansen voor onderhoud in de procesindustrie en toeleverende bedrijven. Hoe bedrijven met smart tools kosten kunnen verlagen en kansen creëren voor nieuwe product/markt combinaties.


30mins

De Maagd, Kapitelenzaal

Open innovatie als vliegwiel voor composiettechnologie

Het Development Center for Maintenance of Composites (DCMC) is de versneller voor innovatie in de composiettechnologie. Dat biedt kansen voor de ontwikkeling van nieuwe business cases en netwerken in de automotive industrie, procesindustrie en de maritieme, infra- en railsector.


30mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Innovation Talks: ronde 2


25mins

Sprekers

Maintenance moet!

In aerospace is veiligheid topprioriteit. Maintenance is daarmee bijna tot een kunst verheven. Wat betekent dit voor fabrikanten van aerospace producten? En wat voor bijvoorbeeld het designproces daarvan?


25mins

De Maagd, Kapitelenzaal

Sprekers

Hoe Fieldlabs maintenance innovaties versnellen

Over de onmisbare kracht van samenwerking in de keten en samenwerking tussen sectoren, het belang van testen in een praktijkomgeving (fieldlab), het nut van subsidies als aanjager en het belang om onderwijs te betrekken.


25mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Inloop Ravelijnlezing


30mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Sprekers

Welkomstwoord

Sprekers:
Rob Snepvangers, voorzitter Stichting Ravelijnlezing
Frank Petter, burgemeester Bergen op Zoom
Wim van de Donk, commissaris van de Koning provincie Noord-Brabant


5mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Sprekers

Opening Ravelijnlezing

Maintenance - verborgen kracht
Impact en kansen voor de Deltaregio


10mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Keynote 1


30mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Keynote 2


30mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Reflectie


10mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Afsluiting Ravelijnlezing


5mins

De Maagd, Grote Toneelzaal

Sprekers

Netwerkborrel op twee locaties

Voor de netwerkborrel kunt u terecht op twee locaties, op steenworp afstand van elkaar:
- Foyer van theater De Maagd
- Living Lab op de Grote Markt

Foyer theater De Maagd
Het op jonge leeftijd enthousiasmeren van jongeren voor techniek is cruciaal voor de toekomst van veel organisaties binnen de maintenance sector. In de foyer van theater De Maagd zal RSG 't Rijks, één van de grootste middelbare scholen uit de regio, met haar leerlijnen Technasium en Bèta Challenge Project laten zien hoe zij, in samenwerking met grote technische bedrijven en partners, leerlingen de mogelijkheid geven om hun talenten en belangstelling voor techniek te ontwikkelen.

Living Lab op de Grote Markt
Het Living Lab is een open podium. Tijdens de Delta Innovation Days ontstaan hier de nieuwste ideeën voor het Brabant van de toekomst. Samen denken we na over slimme antwoorden op grote maatschappelijke opgaven: natuur en stedelijke landschappen, sociale veerkracht, duurzame landbouw, energietransitie, slimme en duurzame mobiliteit, flexibele arbeidsmarkt en een circulaire economische ontwikkeling. In West-Brabant ligt daarbij de focus op de topclusters Biobased, Logistiek en Maintenance die bijdragen aan nationale en Europese groeiambities. Want alleen door vernieuwende oplossingen kan Brabant bij de topregio’s van Europa blijven horen.


90mins

Sprekers

ProefMei Businessavond (op uitnodiging)

Indien u geen uitnodiging heeft ontvangen en wilt deelnemen aan de ProefMei Businessavond, verwijzen wij u graag naar www.proefmei.nl voor de ticketverkoop.


355mins

Markiezenhof

Sprekers

Sprekers

 • Henk Akkermans

  World Class Maintenance

 • Michiel van der Maat

  Fokker

 • Mario Verbeek

  Logistiek Centrum Woensdrecht

 • Marco Brinkman

  Airborne Services

 • Ed Heinen

  Businesspark Aviolanda

 • Paul van Kempen

  World Class Maintenance

 • Pieter Raes

  Ki<|MPi

Henk Akkermans

Directeur, hoogleraar Supply Network Dynamics, World Class Maintenance

Het onderzoek van Henk Akkermans richt zich op de vraag hoe interorganisationele ketens en netwerken, waarbinnen geen een speler de volledige controle heeft, toch hun gedrag effectief kunnen coördineren. Hij heeft daarbij bijzondere aandacht voor technische, door innovatie gedreven sectoren (zoals electronics, aerospace, telecom, procesindustrie en maritieme sector), maar ook voor de gezondheidssector en publieke infrastructuur.

Henk Akkermans is diepgaand geïnteresseerd in de interacties tussen de feitelijke operations op de werkvloer en de klantvragen, en welke rol managementinformatie en cognitieve beperkingen in de besluitvorming hierbij spelen. Zijn belangstelling strekt zich uit vanaf het proces van nieuwe productontwikkeling tot dat van instandhouding en revisie. Om inzicht te krijgen in deze complexe vraagstukken ontwikkelt hij systeemdynamische simulatiemodellen van empirische bedrijfssituaties.

Henk Akkermans heeft bijzondere belangstelling voor de rol van Japan in het internationale bedrijfsleven en voor het buitengewone belang van maintenance-activiteiten voor de hedendaagse economie. Hij is tevens wetenschappelijk directeur van het Dutch Institute for World Class Maintenance te Breda.

Michiel van der Maat

Vice President Defense Programs, Fokker

Na zijn studie aan de faculteit Management & Organisatie aan de Universiteit Groningen, en de School of Finance in Glasgow, startte Michiel in 1995 zijn carrière bij Stork N.V. Hij vervulde daar verschillende (internationale) management functies bij diverse bedrijfsonderdelen en werd, nadat Stork door Fokker werd overgenomen, directeur marketing & sales voor het F35 Joint Strike Fighter programma van 2003 tot 2008.

In 2011 werd Michiel bij Fokker Services benoemd tot Vice President Defense Programs, verantwoordelijk voor alle onderhoud, reparatie- en revisie activiteiten bij defensie en had hij de leiding over de uitbreiding van Fokker’s defensie activiteiten op internationale schaal.
Michiel voltooide in 2012 zijn studie aan het prestigieuze ‘École Militaire’ in Parijs, waar hij werd geselecteerd om de ‘Session Européenne Des Responsables d’Armament’ te volgen.

Sinds 1 juni 2014 is Michiel benoemd als Vice President Defense Programs voor Fokker Technologies en heeft hij de leiding over alle defensie activiteiten voor het bedrijf. Dit betreft tevens het voorzitterschap van het Nederlandse Industrial F-35 Aircraft Platform (NIFARP) en de belangen van Fokker in het F35 Joint Strike Fighter programma. In zijn huidige positie rapporteert Michiel aan de CEO & Chairman van Fokker Technologies.

Mario Verbeek

Directeur Materiële Instandhouding, commandant, Logistiek Centrum Woensdrecht

Commodore Mario Verbeek is in 1979 gestart met zijn militaire loopbaan aan de Koninklijke Kader School Luchtmacht (KKSL) te Schaarsbergen.
Na een avondstudie Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Eindhoven begon hij in 1996 zijn loopbaan als Officier Logistiek binnen de Tactische Helikopter Groep (THG) te Gilze Rijen.
Na een avondstudie Bedrijfskunde Logistiek en Marketing aan de Open Universiteit, werd hij in 2000 als majoor geplaatst bij de DMKLu/Materieel Logistiek Beleid in Den Haag.

Na zijn brevettering Hogere Bedrijfswetenschappen werd hij in 2003 als management-controller binnen de DMKLu aangesteld. In 2006 werd hij benoemd als Plaatsvervangend Commandant van het LCKLu in de rang van kolonel, gevolgd door de functie van Hoofd Logistiek binnen het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW).

Na een 2 jarige politiek-bestuurlijke opleiding aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) te Den Haag en een stage binnen de European Defence Agency (EDA) te Brussel, werd hij in 2009 als Directeur van het Defensie Munitiebedrijf benoemd. Hier was hij, naast de bestuurlijke herinrichting van het munitiedomein, verantwoordelijk voor de veilige en tijdige beschikbaarheid van munitie voor alle Krijgsmachtdelen. In 2012 werd hij binnen de Luchtmacht verantwoordelijk voor het inrichten en in werking krijgen van het nieuwe materieel-logistieke concept Programma-Management.
Per 15 augustus 2015 werd hij benoemd tot Directeur Materiële Instandhouding van de Koninklijke Luchtmacht tevens Commandant van het Logistieke Centrum Woensdrecht.

Marco Brinkman

Managing Director, bestuurslid Development Center for Maintenance of Composites (DCMC), Airborne Services

Marco Brinkman is een aerospace entrepreneur, medeoprichter van Airborne Composites, een spin-off van de TU Delft. Airborne Composites groeide door van een specialist in lichtgewicht structuren tot een internationale speler in de markt. In 2012 keerde Marco terug naar Nederland om de commerciële aerospace activiteiten van Airborne verder te ontwikkelen. Marco is managing director van Airborne Services, een business unit gespecialiseerd in MRO van composiet structuren voor militaire vliegtuigen gevestigd op de onderhoudsbasis van de Koninklijke Luchtmacht in Woensdrecht. Bij Airborne Services werken momenteel 220 medewerkers op 4 productielocaties en in het Technology Center voor klanten zoals Airbus (helikopters), Fokker en GKN.

Marco Brinkman is bestuurslid van de Nederlandse Aerospace Groep, Nederlandse Defensie- en Veiligheidsgerelateerde Industrie (NIDV) en de ASD Services Commission in Brussel. Hij behaalde een Master Degree in Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en deed aan Stanford University onderzoek.

Ed Heinen

Directeur, Businesspark Aviolanda

Ed Heinen is sinds 1996 interim-manager met 20 jaar ervaring als directeur en senior manager. Startend vanuit een opleiding als officier voor het Korps Mariniers op het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder heeft hij veel leidinggevende functies in binnen- en buitenland vervuld. De overstap naar het bedrijfsleven maakte hij naar DAF Trucks als productiemanager en HR Manager. Via een rol als projectdirecteur bij een organisatieadviesbureau verzelfstandigde hij zich eind 1996. Opdrachten die hij vervulde waren onder meer: Director Flight Operations Schreiner Aviation Group, Manager ATC/ATM MAA, Hoofd P&O Bruynzeel Keukens, Port Commander Zeeland Seaports, Manager noord en oost NS Reizigers, Directeur Yacht Rotterdam, Directeur HRM Summa College Eindhoven.

Business Park Aviolanda is dé aerospace innovation hub op het gebied van business development, clusterontwikkeling en vastgoedontwikkeling. Het is de Nederlandse one stop shop voor onderhoud en kennisuitwisseling op het duurzame bedrijventerrein bij Vliegbasis Woensdrecht.

Paul van Kempen

Operationeel directeur World Class Maintenance, directeur KEC, World Class Maintenance

Paul van Kempen is operationeel directeur van de stichting World Class Maintenance en daarnaast directeur van high-tech adviesbureau KEC. Paul behaalde een Master of Science in Aerospace Engineering aan de Technische Universiteit Delft in 1992. Zijn carrière begon in de ruimtevaart. Als projectmanager was hij bijvoorbeeld betrokken bij een project over de ontwikkeling en productie van on-board computers voor het International Space Station (ESA project award in 1997 voor ‘Europese bijdrage aan de Space Station') en een project over het beheer van de regenwouden gebaseerd op satelliet- en radarbeelden. Momenteel is Paul werkzaam in diverse innovatieve high-tech industrieën, met een speciale interesse voor de volledige levenscyclus van een product, van ontwerp tot onderhoud en verwijdering. Paul is als operationeel directeur verantwoordelijk voor de lopende WCM innovatieprojecten over smart maintenance. Onderwerpen als big data, internet of things en het werken met sensoren zijn steevast belangrijke onderwerpen. Paul werkt voor WCM in verschillende sectoren: de procesindustrie, energie, lucht- en ruimtevaart en de maritieme sector. Als projectleider van het Fieldlab CAMPIONE is Paul met name geïnteresseerd in kansen op kruisbestuiving tussen dit fieldlab voor de procesindustrie en andere sectoren.

WCM stimuleert ‘slim onderhoud’ voor de Nederlandse industrie. Dit doen we door onderhoudskennis te ontwikkelen, te verspreiden en toe te passen. Voor onze partners, maar ook voor de maatschappij als geheel. We voeren cross-sectorale innovatieprojecten uit, ontwikkelen een onderwijsprogramma en werken aan een actief netwerk waarin asset owners, serviceleveranciers, kennis- en onderzoeksinstellingen en de overheid participeren. Belangrijke pijlers zijn de WCM Fieldlab projecten waarbij een gehele sector uitgedaagd wordt om innovaties te versnellen door samen te experimenteren. Een voorbeeld is WCM’s Smart Industry Fieldlab CAMPIONE, gericht op het 100% voorspelbaar maken van onderhoud in de procesindustrie.

Pieter Raes

General Manager Knowledge and Innovation Centre, Ki<|MPi

Pieter Raes, algemeen directeur van KicMPi, heeft als ingenieur/procestechnoloog een 20-jaar lange ervaring in onderhoud in de grote procesindustrie. In de afgelopen 3 jaar "Kic" heeft hij een ruime kennis opgebouwd over innovaties op onderhoudsgebied en is blijvend op zoek naar (MKB) bedrijven die slimme dingen doen.

Ki<|MPi staat voor Kennis en Innovatie centrum voor Maintenance in de procesindustrie. Ki<|MPi is een vereniging met momenteel 40 leden, bestaande uit asset owners en service bedrijven. De vereniging heeft tot doel onderhoud in de procesindustrie efficiënter te maken op gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en kosten door toepassing van innovatie.

Over het event

De Ravelijnlezing en de ProefMei Businessavond zijn onderdeel van de Delta Innovation Days.

De Ravelijnlezing is hét podium waar jaarlijks een facet van de kracht van de Deltaregio wordt belicht. De Ravelijnlezing wil een verbindende factor zijn tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid in de Vlaams-Nederlandse Deltaregio door mensen bij elkaar te brengen rond relevante en inspirerende thema’s die de innovatiekracht, economische kansen en het sociaal-cultureel profiel van de regio versterken.

ProefMei is een 3-daags groots opgezet culinair, cultureel festival met een eigen sfeer en identiteit. Een festival dat in het teken staat van de drie A's: Ansjovis, Asperges en Aardbeien plus de vierde 'A' het Thoolse Aardappeltje. Tijdens ProefMei kun je genieten van de exclusieve gerechten die chef-koks van de Brabantse Wal en gastrestaurateurs uit de Delta-steden met deze streekproducten hebben bereid.
 

 

Netwerken

Ontmoeting voor ondernemers, onderwijs en overheid over kansen en impact voor de Deltaregio.

 

Genieten

Geniet van de culinaire hoogstandjes tijdens de ProefMei Businessavond.

 

Locaties

Theater De Maagd: Ravelijnlezing

Grote Markt: Living Lab

Het Markiezenhof:
ProefMei Businessavond
 

Heeft u een smartphone of tablet en wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het programma en de sprekers? Download dan de app ‘Ravelijnlezing 2016’ via de App Store en Google Play:
 
apple.jpg   google_play.jpg
 
In de app kunt u zien welke andere genodigden zich hebben aangemeld voor de bijeenkomst. Ook bieden wij u de mogelijkheid om te netwerken met andere gasten, hiervoor kunt u in de app een account aanmaken.
 
Dat werkt eenvoudig:

 • in de app kiest u het tabblad ‘netwerken’;
 • vervolgens gaat u naar ‘mijn profiel’ of 'login' voor het invullen van uw gegevens;
 • het is tevens mogelijk een koppeling met social media te maken, hiervoor kiest u het betreffende icoontje en vult u uw inloggegevens in.


Op Twitter kunt u meer lezen over de Ravelijnlezing en de ProefMei Businessavond via #DIDays2016, @DIDays2016

Partners

De Deltaregio - onder andere Brabant, Zeeland en delen van Vlaanderen - is door haar ligging de ideale verbinder tussen Brabant en Zeeland en van Vlaanderen via Brabant naar Zuid-Holland.

Ondernemerschap krijgt hier de ruimte door innovatie en samenwerking tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen: cross-sectoraal en grensoverschrijdend (zoals we dat in Brabant doen). De samenwerking leidt tot hoogstaande technologische ontwikkelingen en tot slimme en vernieuwende producten. In West-Brabant ligt daarbij de focus op de topclusters Biobased, Logistiek en Maintenance, die bijdragen aan nationale en Europese groeiambities. Daarnaast worden in deze regio ook op creatief, cultureel en gastronomisch gebied grenzen overschreden.

Dit alles komt samen tijdens de Delta Innovation Days, waar de vernieuwingskracht van de economische sector, de verbeeldingskracht van de creatieve sector, de smaaksensatie van de culinaire sector en de rijkdom van de culturele sector te ervaren zijn tijdens o.a. Ravelijnlezing, Mariadal Meeting en ProefMei.